Tagovi

Kalendar postova

studeni 2020
PUSČPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Meta

Search

Daj mi još jednu Putnu

Idemo na kavu? Pa na kraju popijemo pivo. Hoćemo skoknut na jedno pivo? Pa ih se zareda dva, tri. Osobe koje su zaista popile kavu i ostale samo na jednom pivu uvijek su tamo neki mitski prijatelji od prijateljeva prijatelja. No, sada ćete iz prve ruke čuti priču o osobi koja je zaista popila jednu Putnu.

„Hoćeš jednu putnu?“, pitao me Damir. Mislim, ono, tek sam došla, ali ako me već tjeraju, mogla bih zaista i popiti jednu. No, ovo je bila jedna specijalna putna. S velikim „P“. Takva Putna se pije na početku, tijekom, a pogotovo na kraju susreta. I zapravo se ne popije samo jedna, već najmanje dvije. Barem ako želite isprobati oba stila u kojima Putna dolazi. A znate li što najbolje paše uz Putnu? Živahan razgovor među pivskim entuzijastima koji zašute samo i jedino kada treba dotočiti još piva u grlo. I kikiriki isto paše.

Mikro pivovara Putna Brew udobno se smjestila u vrhunski opremljenu garažu pored jedne od nekolicine drugih, prostranih obiteljskih kuća na istoku Zagreba, točnije u naselju Petruševec. To je jedna garaža kakvu bih si rado poželjela pored svojeg mjesta stanovanja, zajedno s pripadajućim pivarima, Damirom i Karlom. Ovaj dvojac ima već šest godina iskustva s kotlovima i fermentorima, a prije tri godine su proizveli „the“ formulu koju su željeli podijeliti s ostatkom pivoljupske publike. Nije se štedjelo na sastojcima, a bogami ni na znoju, jer je u pivovari zapremnine od 1200 litara mjesečno trebalo proizvesti dovoljno piva za publiku koja je s puno odobravanja dočekala njihovo prvo pivo: American Pale Ale.

A na kakvo putovanje vas sprema Putna APA? Na opuštajući wellness koji započinje revitalizirajućom aroma terapijom s blagim voćnim mirisima koji u harmoniji s biskvitnim notama slada daju dojam voćnih bombona. Prvi gutljaj će vas svojom srednje jakom gorčinom malo protresti i uzbuditi vas, no ne onako da vas šokira, već da vas natjera na blagi, vragolasti smiješak jer osjećate kako vam je prostrujao od vrha tjemena do nožnih prstiju. I onda ćete u ustima osjetiti sve ono što ste do tada namirisali. Jeste se opustili? Savršeno. Spakirajte se za nastavak putovanja.

Putna Blonde Ale je namijenjena onima koji su se do sada bojali probati nešto novo jer su svaki odmor željeli provesti u miru i tišini, na dobro im poznatoj lokaciji, gdje im mozak može otići na pašu na već dobro poznatim livadama. Ova Putna vas šalje na destinaciju daleko od gradske vreve, stresa i kroničnog cajtnota. Zove vas da protrčite poljima ječma u podne kada sunce zagrije klasove i potakne mirise suhih žitarica. Htjet ćete satima uživati u čistim zvukovima prirode lišenima brujanja automobila, neartikulirane galame stotina grla i kancerogenih zračenja iz kojekakvih električnih aparata. Okus čiste prirode, okus probranih zrna ječma, okus bezbrižnosti.

Damir i Karlo su se pokazali kao vrlo iskusni turoperatori s vrlo jasnom vizijom: nema štednje na sastojcima, nema ograničenja i nema nezadovoljnih korisnika. Već rade novi program puta koji, prema planu, neće biti pakiran u male aranžmane, tj. boce, već u velike, all inclusive kegove. Imala sam i tu veliku sreću, privilegiju i čast probati i doppel bock koji su sebično napravili samo za vlastite potrebe. A ja ću im ga ovdje nahvaliti, nadajući se da ću stvoriti dovoljni psihološki pritisak da odluče umnogostručiti njegovu proizvodnju i podijeliti ga s ostatkom publike. Dakle, taj doppel bock ima sve što taj stil treba imati: bogat okus prženog slada s notom zagorenosti, slatkoća čokoladnog biskvita, a alkohol se pojavljuje u obliku one ugodne topline što se širi od grla pa nadolje i nagore. Jedan od rijetkih doppel bockova koji nisu teški i ne zatvaraju pa se s toga mogu piti u većim količinama. Barem dok vam se onih 8,5% alkohola ne osveti za nepažnju. Prava jedna putna za vožnju kroz egzotične krajeve. E, da, i totalno sam vam lagala na početku: ovo nije priča o osobi koja je popila jednu Putnu. Popila sam ih nekoliko. Ali navodno je jedan moj frend od frenda…