Tagovi

Kalendar postova

listopad 2018
PUSČPSN
« ruj.  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Meta

Search

Gose – o Bože!

Jeste li ikada naletjeli na neki proizvod za koji ste se zapitali je li proizvođač doživio sinkopu dok ga je stavljao na tržište? Trenutačno mi jedan pada na pamet, no neću ga sada spominjati da ne uvrijedim sve vozače Citroen C4 Cactus-a. Drek! Sorkać! Izletilo mi….

Moj najveći mind fuck pivskog svijeta je: Tko je bio prvi koji je kušao gose i rekao „Es schmeckt!“? Ta kiselo slana tekućina pivskog podrijetla me morila kao Jack Skellingtona fenomen Božića u Nightmare before Christmas: What does it mean? What does it mean? Ili točnije: Who does this drink? Nijemci! Nijemci su to izmislili, Nijemci u tome uživaju. To svijetlo ale pivo podrijetlom iz središnje Njemačke, koje je čak na neko vrijeme do 60ih godina 20. stoljeća otišlo u zaborav, doživljava svoj procvat na sjeverno američkoj craft sceni. No, zašto?

S gose-om sam se prvi put susrela u produkciji Prvog viškog piva i već nakon par gutljaja ga vodovodnim cijevima poslala na put u Savu. Bilo mi je toliko odvratno da sam u prvi tren pomislila da je pokvareno. Čak sam sumanuto tražila rok trajanja ili oštećenja na čepu koja bi eventualno mogla propustiti vanjske loše utjecaje u bocu. A onda sam upitala sveznajući google što on zna o tome. I tada je sve bilo jasno: to mora biti tako odvratno. O.K., onda ga više nikada, ni pod koju cijenu, ni za sve pare na svijetu neću piti. Samo ću ga još jednom ponuditi svom stricu i gledati reakciju. Ono, iz čiste zezancije.

Međutim, jedan video na youtube-u u kojem je skupina pivskih veseljaka predstavljala različite pivske vrste zagriženim lagerašima, nagnao me je da gose-u dam još jednu šansu. Jer je jedan naočiti pivoznanac iz tog videa rekao da se ne treba o stilu piva suditi prema jednom predstavniku. A i da se na neke stilove treba naviknuti. Dobro, kažem. Zgodan si, pa ću ti vjerovati.

Drugi pokušaj je bio s njemačkim Leipziger Gose pivovare Bayerischer Bahnhof Gasthaus & Gosebrauerei (donijela seka iz Njemačke). Tek što sam namirisala kiselkasto voćni miris od kojeg su mi zasuzile oči, bilo mi je jasno da ni ovaj pokušaj neće proći slavno za ovaj stil piva. Na prvi gutljaj ima okus po jako razrijeđenom kefiru, što nije ni čudo s obzirom da se radi s Lactobacillusom, a on šećere razgrađuje u mliječne kiseline, a ne alkohol. Zatim probijaju vrlo lagani voćni, citrusni okusi, i na kraju te šokira slani okus. Da! Netko je u to pivo bacio šaku soli. I to je sasvim normalno.  Zašto, o zašto bi netko s guštom ovo pivo! I opet je odgovor: Nijemci. I tada mi sine kako je njihova tradicionalna kuhinja bogata slano kiselim okusima: sauerkraut, sauerbraten, ukiseljena haringa, onaj njihov integralni kiseli kruh, ocat u juhi od leća, Apfelwein… Oni su nacija odrasla na kiselini.

Pa, kako bi njima ostalo više gose-a za piti, ja ću ga se, evo, požrtvovno odreći.

One Comment

  • IvaPiva

    20/06/2018 at 11:47

    Imala sam istu reakciju kada sam probala Gose od Prvog Viškog piva. Jedna od rijetkih piva koje nisam bila u stanju popiti koliko mi je bilo užasno 🙂

    Odgovori

Odgovori