Tagovi

Kalendar postova

studeni 2020
PUSČPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Meta

  • Home
  • Recenzije
  • Istarski pršut, istarski tartuf i… Istarsko pivo!
Search

Istarski pršut, istarski tartuf i… Istarsko pivo!

Istarski gradić Buzet mogao bi od grada tartufa postati poznatiji kao grad piva, a za to bi sve zasluge preuzela Istarska pivovara sa svojim brendom Istarsko pivo. Osnovana 1977. godine, Istarska pivovara si je postavila dva plemenita cilja: ubiti monotoniju na tržištu masovne konzumacije piva i razviti ekološki prihvatljivu proizvodnju. A kako nisam stručnjak za ekološka pitanja, ostatak teksta ću posvetiti dokazivanju ove prve tvrdnje.

Istarsko pivo predstavlja most između onog uobičajenog, tipičnog, tradicionalnog i nečeg novog, inovativnog, u trendu. Ono je zadivljenost koju izaziva istarska kamena kuća preuređena u luksuznu vilu s bazenom. Ono je pogled na maslinike s prozora modernog tehnološkog kompleksa. Ono je zvuk rifova električne gitare koji dopiru iz unutrašnjosti stoljetnog rimskog amfiteatra. Ono je tu da bojažljivim nepcima naviknutima na mainstream masovnu industriju približi nove intenzivne okuse. Možda ono neće naći poklonike među iskusnijim ljubiteljima craft piva, no izazvat će pozitivno iznenađenje kod povremenih ili prigodnih pivopija. Što je, dakle, novo ponudila Istarska pivovara?

Istarsko Muškat

„Ne volim pivo, ali onaj Muškat od Istarskog piva…“ rečenica je koja uvijek završi pozitivnim komentarom i koju vrlo često čujem od svojih poznanika koji uopće ne dijele moje oduševljenje craft pivarstvom. Prema njihovom svjedočanstvu, privukla ih je neodoljivo autentična aroma muškatnog vina, nenametljiva slatkoća i nedostatak gorčine te svega 2% alkohola. I sama bih ga, u nedostatku vina, poslužila vrlo dobro rashlađenoga u šampanjskim čašama uz obiteljski svečani ručak ili romantičnu večeru. Uostalom, tako se i službeno preporuča serviranje ovog šampanjskog piva s aromom muškata.

Istarsko Gold

Istarsko premium lager s opravdanim imenom Gold jer posjeduje očaravajuću boju staroga zlata zbog koje ćete čašu cijelo vrijeme držati u visini očiju. Uglavnom bistro u dubini i s tankim prstenom bijele pijene na površini, ovo pivo obećava slatkom aromom koja podsjeća na vrlo zrele kruške s notama svježe pečenog biskvita u pozadini. Isto se osjeća i u ustima, no do izražaja dolaze i biljni, travnati okusi hmelja. Srednje jaka, prolazna gorčina ne bi trebala odbiti ni one koji je uopće ne podnose jer ovaj lager je dobrodošla promjena od standardnih industrijskih lagera koji, barem mene, odvraćaju od daljnjeg ispijanja samim svojim neugodnim mirisom.

Istarsko Tartuf

Prva asocijacija na Istru i sam grad Buzet je, naravno, tartuf. Tartuf se stavlja u sve, pa zašto ne bi i u pivo. Moram priznati da je Istarsko Tartuf predstavljalo pravi izazov za mene koja pravom tartufu ne može prići ni na metar. Stoga je ovo pivo za jedan uži krug publike koja iskreno obožava tartufe i za njih bi prodali desni bubreg. Čim se otvori boca iz nje će vas napasti intenzivni miris tartufa, no ako dopustite da pivo malo prodiše u čaši, vrlo sramežljivo će se probiti sladne arome s karakterom kruha i žitarica. Okusom već više sliči dobrom svjetlom lageru, a note tartufa su blaže. Moj Dragi, koji bi tartuf mogao jesti kao jabuku, kaže: „Ovo je dobar lager s aromom tartufa.“ Dakle ukratko: tko voli tartuf, svidjet će mu se i ovo pivo.

Nikola’s Blonde

Nikola’s Blonde je u Istarsku pivovaru doputovao iz belgijske samostanske pivovare Ter Dolen i uzbudljiv je rezultat njihove suradnje. Ovo pivo je logični upgrade ako ste prihvatili prethodna tri i odlučili krenuti u daljnju potragu za zanimljivim aromama i okusima. Aroma predstavlja bezbrižnu igru nota tamnoga slada koje se skrivaju iza finog mirisa karamele, te mješavine začina kao što su cimet, papar i klinčići. S malim zakašnjenjem, ali jednakim intenzitetom se u igru upleću grožđice i suhe šljive. Okus nimalo ne zaostaje za aromom samo se još dodatno osjeti i fini med. Izazovno za nepce i vrlo zadovoljavajuće.

Nikola’s Tripel

Život u belgijskim samostanima ne djeluje nimalo loše te bih i sama pristala na zavjete šutnje, vegetarijanstva, vječne molitve i sličnoga da mi se svaku večer uz obrok služi dobar belgijski tripel. Tipičan kao belgijska čokolada, tripel je stil koji je potekao iz tamošnjih samostana pa je sasvim zdravorazumski da je Istarska pivovara odlučila i taj stil uvrstiti u svoju ponudu, također u suradnji s Ter Dolenom.  U nos vam veselo skakuću atomi karamele i u alkohol umočenih grožđica. Okus je sličan flambiranom engleskom božićnom pudingu zbog tamnog slada koji podsjeća na karamelu, čokoladni biskvit i suho voće. Na kraju će vas iznenaditi toplina koju donosi konkretnih 6,1% alkohola, a koja također stvara dojam mješavine začina za paprenjake.

Istarska pivovara je s ovih pet argumenata pokazala odlučnost da i širu publiku uvjeri u dobrobit raznolikosti piva te predstavi Istru onakvom kakva je u svojoj biti – idealan spoj tradicije i napretka.