Tagovi

Kalendar postova

siječanj 2021
PUSČPSN
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meta

Search

Je li ljubav? Ili pivo?

Fascinantna je ta biljka. Hmelj. Tako moćna da stvara impresivno široku lepezu okusa i aroma: citrusnih, voćnih, cvjetnih, tropskih, biljnih… A opet tako delikatna da joj sam sastav tla mijenja ulogu koju će odigrati u pivu. Sjećam se kako je cijeli svijet nestao oko mene kada su mi u Zmajskoj pivovari po prvi put dali da pomirišem pelete hmelja: na nekoliko trenutaka smo postojali samo ja i čista esencija njihovog pale ale-a. Ostalih sat vremena mog posjeta ovoj pivovari sam provela kujući plan kako da ih se domognem i netragom nestanem sa šakom tih opojnih dragulja u svom džepu (nisam, Andrej, kunem se!). Otkako je između 7. i 8. stoljeća otkrivena primjena hmelja u proizvodnji piva, ova biljka je nazivana začinom piva. A može li biti i začin ljubavi?

U mojoj dugogodišnjoj i pomno njegovanoj vezi: ne! Moj dragi dijeli piva na IPA-e i piva koje voli. Namršti nos kada god ga pogode voćne note bogato zahmeljenog piva. Složi grimasu uvijek kada mu niz grlo proteku cascade, centennial, citra ili columbus. Neko vrijeme sam ga uspjela držati u zabludi da se hrvatski craft sastoji od samih IPA, APA, BIPA, DIPA i drugih –PA s prefiksima. A onda je otkrio stoutove…

„Hoćemo pivo za ručak?“

„Može. Što nudiš?“

„Ima double, tripple i normalna IPA.“

„Ima koji stout?“

„Nema!“

„Zašto?“

Da, dobro pitanje: „Zašto?“ Zato što je bio veći izbor IPA tamo gdje sam kupovala. Zato što IPA-e stoje uglavnom prve na polici. Zato što su mi do dijela police sa stoutovima i porterima ruke već bile pune IPA-e, jer specijalizirani dućani s pivom nemaju košarice. Zato što mi je već postalo neugodno nakon pola sata provjeravanja svake boce na Untappd-u i onda dodatnog provjeravanja ocjene s Untappd-a na RateBeer-u. I zato što ja u ovoj stambenoj zajednici financiram odgovore na tekuća pitanja i, još uz to, volim IPA-u.

No, IPA ne paše uz svako jelo, a ja si nikako ne mogu dopustiti krivo sparena jela i piva. A ponekad mi je dosta jedan deci finog čokoladnog stouta da si zasladim nepce nakon obilne trpeze. Fino je koji put šalicu kave poslije ručka zamijeniti nekim porterom izrazito kavenog okusa. Na kraju je broj portera i stoutova počeo rasti i u mom frižideru.

Kako ni dragi ni ja nismo pivopije teške (ma ni srednje) kategorije, uvijek bi podijelili bocu piva nakon obroka ili navečer nakon posla. Tako sam i ove subote stajala pred otvorenim frižiderom i pokušavala odlučiti hoće li se piti stout ili IPA.

„Jesi li usisao stan jučer’“

„Ne. Budem sutra.“

IPA it is.

Odgovori