Tagovi

Kalendar postova

studeni 2020
PUSČPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Meta

Search

Jedini Cincilator s doživotnom garancijom

Cincilator je žargonski naziv za nepoznati dio nekog stroja, najčešće auta, koji nam uglavnom stvara probleme svojom nefunkcionalnošću. A nekoliko poduzetnih talenata i jedna sentimentalna uspomena spojili su ovu riječ s jednim ukusnim, osječkim, zanatskim pivom.

Nastanak osječke zanatske pivovare Mali Div je jedna poduzetnička obiteljska priča. Recimo kao Gospoda Glembajevi. Samo što su ovdje u glavnim ulogama dvije sestre i dva šogora, a u sporednim ulogama se pojavljuju i jedan tast i jedna punica. I u ovoj obitelji nema dramatičnih nesuglasica kao među Glembajevima, već vlada sloga koja je dovela do stvaranja višestruko nagrađivanih piva i osnivanja male, nezavisne pivovare. I nitko ne umire ili biva ubijen. Ustvari, znate što: zaboravite Glembajeve.

Pivovaru Mali Div su 2018. osnovali, a u svibnju 2019. opremili dvije sestre, Matea Matić Ličanin i Marina Matić Tandarić, i njihovi muževi Domagoj Ličanin i Marko Tandarić. Na to ih je ponukalo višegodišnje iskustvo u kućnom pivarstvu, a dodatno su ih okuražile višestruke zlatne, srebrne i brončane medalje koje su za svoja piva osvojili na natjecanjima u Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj. Krucijalno je ipak bilo Hrvatsko Homebrew Prvenstvo 2015. na kojem su osvojili zlato za svoj Foreign Extra Stout, a i na kojem je Marko upoznao svoju sadašnju suprugu Marinu. I ovo nije jedina emocionalna i sentimentalna komponenta cijele priče. Čitajte dalje…

Mali div je, ako niste znali, naziv za Renault Četvorku, auto kojeg je Domagojev djed jako volio. A Domagoj je jako volio svog djeda i uz njega je također zavolio i tu kultnu Renault Četvorku. Njihov duh i uspomena na zajedničke trenutke sada žive u imenu pivovare, ali i na etiketi prvog piva s kojim su se predstavili žednoj javnosti, Golden Alea po imenu Cincilator. Iako je svijetlo plava Četvorka s ilustracije na boci iznevjerila svoje vlasnice nenadanim defektom, sadržaj boce neće razočarati ni iskusne, a niti pivoljupce početnike.

Golden Ale Cincilator samo nastavlja potvrđivati kako je svaka komponenta ove nove slavonske pivovare vrlo dobro promišljena. Golden ale je stil koji je privlačan ne samo pivskim znalcima, već i onima koji do sada nisu probali ništa drugo osim industrijskih lagera. I to vam tvrdim na temelju svog eksperimentalnog istraživanja na vlastitim prijateljima (s jedne strane sam unesrećena ekipom koja baš i ne voli craft pivo, a s druge strane ih koristim kao vlastite laboratorijske miševe). Dakle, ovo pivo ne šokira intenzivnim aromama hmelja, već vrlo blago miluje nosnice osvježavajućim citrusnim notama. U okusu su, za širu pivopijsku publiku svih usmjerenja, vrlo prihvatljiva harmonija između sladnih nota s karakteristikama svježeg kruha te naranče i breskve koju donose čak četiri vrste hmelja. Gorčina je tek toliko prisutna i dovoljno kratkotrajna da zadovolji obje strane: one koji je nikako ne vole, i mene koja ju apsolutno mora imati u pivu. Ovo pivo osvaja nove poklonike zanatskog pivarstva, ali i zadovoljnima održava već postojeće poklonike.

Zaista je veliko zadovoljstvo gledati kako se na nebu hrvatskog zanatskog pivarstva sve češće pale nove zvijezde. Još ljepše je slušati životne priče koje su motivirale naše nove, vrle kućne pivare da se okrenu komercijalnoj proizvodnji. A saga o Malom Divu se nastavlja i vrlo je uzbudljiva, no zabranjeno mi je spojlanje. Zaprijetili su mi doživotnom zabranom konzumacije Cincilatora. Kada ga probate, shvatit ćete koja bi to tortura bila.