Tagovi

Kalendar postova

rujan 2018
PUSČPSN
« lip.  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Meta

Search

Kad Barba preuzme kormilo

Ni dobro posloženi planeti u svemiru na dan mog rođenja ne mogu tako pozitivno utjecati na liniju moga srca, kao dobro pozicioniran blagdan unutar tjedna koji produžuje moj vikend. I svaki takav vikend mi tako dobro legne „ko’ budali šamar“, što bi rekao moj dobar frend Gogo. A uz veliku mudrost starih Slavena, frend Gogo posjeduje i veliki brod. I Gogo nije samo bogat i mudar, već i jako dobar frend, pa je pozvao ekipu veličine rukometne repke da mu se na taj jedan produženi vikend pridruži na njegovom brodu, na hrvatskom moru. No, bogati, mudri, dobri frend Gogo donosi, nažalost, loše odluke kod odabira piva. Stoga sam prije svih odjevnih predmeta i higijenskih potrepština, u kofer pospremila piva po vlastitom izboru. Jer nisam htjela da mi idealnu kombinaciju dana u tjednu, frendova s pokretninama i sunčanog vremena pokvari loš okus u ustima. A to ne žele ni dečki iz LAB Splita koji su za ovakve morske gušte zakuhali idealni soundtrack. Bez imalo oklijevanja sam pustila njihovom Barbi da za mene iskombinira najpotrebnije sastojke za jedan neočekivani proljetni posjet moru…

Sunce visoko na nebu

Škiljim dok gledam u to medeno zlatno blago kroz koje prodiru tople zrake sunce. Barbina Imperial IPA (8% ABV, 70 IBU) ima snagu sunca u podne jer ti njezini promili istom brzinom ozare obraze. Na prvi udah pomislih da negdje u mojoj blizini lokalni čičica gura kolica sa šećernom vunom. Međutim, to je ipak bombonkasto slatki miris dominantnog hmelja Centennial. I opet sam bezbrižno dijete na dvomjesečnim ferijama kod babe i dide, bez ikakvih briga na svijetu dok na slamku ispijam najdraži sok od marakuje na kojeg me prvi gutljaji ove Imperial IPA-e podsjećaju. Ipak me nešto dugotrajnija gorčina na dnu jezika vraća u tijelo punoljetne osobe koja legalno smije nabaviti i konzumirati ovo znalački pripravljeno pivo. Ono je i najveći razlog zašto se, usprkos svim lijepim sjećanjima, ne želim vratiti u djetinjstvo: em ga tada nije bilo, em ga tada nisam ni smjela piti.

Beer Groupie, Barba, Lab Split, craft pivo, Barba Englez

Hlad pod krošnjom drveta

Duge seanse pod žarkim suncem prizivaju vrtoglavicu. Ali još ne želim napustiti ovu plažu, ovaj trenutak, ovaj gušt. Odvlačim se u hladovinu obližnjeg drveta koja osvježava moju kožu, baš kao što i lakoća svakog gutljaja Barbinog American Pale Alea (5,4% ABV, 45 IBU) osvježava moje grlo. Ako zatvorim oči, arome hmeljeva Cascade, Mosaic, Chinook i Columbus transportiraju me svojim aromama grejpfruta, tropskog voća i cvijeća na obale Bahama. Ali me nježni miris borovine, kojeg donosi hmelj Simcoe, podsjeti da se zapravo nalazim na obali hrvatskog mora. Blaga gorčina stvarnosti, ali i piva, ipak prija. O, kako bogovski prija… Ovaj hlad, a i ovo pivo, su namijenjeni za duge, bezbrižne seanse. Do zalaska sunca…

Večernja šetnja uz more

Sunce je već dosta nisko na nebu i više nema koristi od njega. S velikom nadom provjeravam promijene nijansi na svojoj koži, no nisam ni blizu karamelaste boje Barbinog English Bittera (5,4% ABV, 32 IBU). Za očekivani ten ipak treba nešto više sunčanih sati. Mnogo više nego što ovom Barbi treba da me svojim okusom prženih orašastih plodova probudi iz poslijepodnevnog drijemeža. Dok se šećem uz obalu, lagani povjetarac mi hladi osunčana ramena, a Englez moja suha, žedna usta. Hidratizira kao voda s izvora s okusom prženog slada. Pitak i lako probavljiv kao ovaj prekrasan dan. Hvala ti Barba na svakom ovom trenutku.

 

Odgovori