Tagovi

Kalendar postova

studeni 2020
PUSČPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Meta

Search

Mirakul u Splitu: Tap B

U jugoistočnom dijelu Splita, u gradskom kotaru imenom Trstenik, nagovještena s par putokaza na glavnim putevima te gotovo kao fatamorgana u betonskoj stambenoj pustinji, smjestila se mala, zanatska, neovisna pivarska oaza. Tu će svaki žedni putnik namjernik na vlastitim nepcima osjetiti okus vrhunskih sastojaka, majstorske izvedbe i beskompromisnosti. Drugim riječima: dobro došli u craft pivovaru i točionicu TapB.

Priča počinje ovako: četvorica entuzijastičnih kućnih pivara iz splitske udruge Hmelj, obodreno uspjesima svojih piva na natjecanjima, odlučilo je osnovati vlastitu pivovaru. Uložili su svoje novce, u inozemstvu nabavili rabljenu opremu, pronašli napušteni prostor i nakon nebrojeno mnogo sati utrošenih na uređenje prostora, napokon u svibnju 2018. na tržište izbacili svoje prvo pivo. I možda je ovo još jedna tipična priča o početku jedne tipične craft pivovare u Hrvata. No, da je pivo koje se pred očima zadovoljnih posjetioca proizvodi i toči u pivovari Tap B daleko od tipičnog, dokazuje trenutačno treće mjesto na ljestvici najboljih hrvatskih pivovara na društvenoj platformi Untappd.

Tap B Brewpub u Splitu

Od četvorice ih je ostalo troje: Hrvoje Paštar, Stipe Tabaka i Goran Boban od čijih je inicijala prezimena i izvedeno ime pivovare. Hrvoje je točno pogodio za čim mi srce žudi te me je ne samo uz detaljna objašnjenja proveo svakim kutom pogona, već mi je dopustio da aktivno sudjelujem u kuhanju nove šarže njihove famozne APA-e Trapule, prvog piva s kojim su se predstavili našoj craft sceni. U sladovinu spravljenu od četiri vrste njemačkog ječma, ubacivala sam čak četiri vrste američkog hmelja. Rezultat je pivo bogato neagresivnim aromama tropskog voća, daškom marelice i prstohvatom citrusa. U okusu su te iste arome podržane sladnom pozadinom, a sve je upotpunjeno i zaokruženo laganom gorčinom biljnog karaktera. Zaista, kako piše i na njihovoj stranici, prava trapula (reg. klopka) za vaša osjetila.

Lito, Golden Ale

Sva njihova piva, koja i poslužuju u svom tap roomu, okrunjena su kremastom, gustom pjenom koja nosi dio arome i okusa. Takva neodoljiva pjena, ali i zapanjujuća bistrina su, među ostalim poduzetim mjerama i procesima, postignute i zahvaljujući strogom temperaturnom režimu od 5°C pod kojim se kegovi konstantno drže. Sve to utječe na visoku razinu kvalitete njihovih piva, a time i na zadovoljstvo konzumenata. Stoga isti način postupanja očekuju i od drugih pivnica i sličnih mjesta na kojima se njihova piva toče. Kada se netko požali na kvalitetu piva nekih od naših kolega, vjerujemo, dapače sigurni smo, da pivo takvo nije izašlo iz pivovare već je putem bilo krivo skladišteno. Mi to želimo izbjeći pa zato naše pivo dostavljamo samo onima koji će poštivati naše zahtjeve za pravilnim držanjem kegova piva. To nam je važnije od potrebe da budemo posvuda prisutni, objašnjava mi Stipe.

Beer Groupie u razgovoru s Hrvojem Paštarom i Stipom Tabakom u prostorijama pivovare

Ovakav ponos na vlastiti proizvod, ali i poštovanje prema pivoljupcima koji za craft pivo ipak trebaju posegnuti dublje u svoje džepove, očituje se i u njihovom odabiru recepture za svoje uratke. Naime, uvijek nastoje spojiti svoje preferencije s ukusom tržišta jer ne žele samo zadržati postojeći krug obožavatelja craft piva već ga i što više proširiti. Tako su jedno od svojih čuda preobrazbe izveli i na mome dragome koji od IPA-e bježi gotovo kao i vrag od tamjana. Otkako je probao njihovu IPA-u Mirakul (reg. čudo), ne prestaje mi cvrkutati o njezinoj iznenađujućoj slatkoći koja se prožima kroz raznovrsne voćne note među kojima, zahvaljujući hmelju Equinox, pomalo dominira papaja. Preko želudca pa sve do srca, gdje mu je i prirasla, potekla mu je, usprkos pet vrsta hmelja, tek umjerena gorčina koja bi se, vjerujem, svidjela mnogima koji upravo zbog te karakteristike izbjegavaju craft pivo.

Ubacivanje hmelja u budući American Pale Ale Trapula

Širu publiku craft-skeptika pridobivaju i blond aleom Walter White. Ne lažu kada tvrde da je ovo pivo idealan prijelaz s industrijskog na craft pivo. U tome su mu glavni aduti slad s karakteristikom biskvita, a koji podupiru citrusne i lagano travnate note hmelja. Gorčina je vrlo slaba i prolazna, a sa svojih 5% alkohola omogućava dugotrajnu pitkost kavom se diče gotove sva industrijska piva. Njemu je vrlo sličan, no još lakši (3,5%) golden ale Lito, smišljen da s njime povratite izgubljenu tekućinu koju ste iznojili vrludajući vrućim ulicama Splita na kojima vam se čini da sunce isijava odozdo.

Ako ne znate što biste popili, Luka je tu da vas usmjeri

A i u meni se dogodio kafkijanski preobražaj jer sam nakon ispijene jedne čaše Gnomeberrya, naručila još jednu i napokon shvatila da ipak ne mrzim kisela piva, samo nisam probala ona najbolja. Ovaj saisone s malinama je nastao u kolaboraciji s kućnim pivarima Hmeljita i Zao Gnom, a zavodi svojom, gotovo parfemskom aromom malina i njihovom savršenom skladu s aromatičnim hmeljem Amarillo u okusu. Tu je i neizbježna kiselkastost samih zaprešićkih malina istovarenih u sekundar. Sline mi cure već na sam spomen ovog sočnog voćnog napitka.

Puni fermentori piva u pivvoari Tap B

A što nam predana i radišna ekipa iz TapB sprema u bliskoj budućnosti? Vrlo skoro, samo što nije (ako već i nisu) predstavit će NE IPA-u Tiramol, a za zimu je u najavi i nova verzija stouta Mrka. I to nije sve! Budući da su im se ljudi bacakali očajni po podu tap rooma jer nisu mogli svoje omiljeno pivo ponijeti za sobom, odlučili su krajem ove godine početi s flaširanjem. No, i tu neće biti kompromisa: i flaširano pivo će se prodavati samo tamo gdje će biti držano na odgovarajućoj temperaturi. Njihova briga za svoj proizvod i naš ukus je ono što TapB čini posebnim i zbog čega njihovim pivima dajem čistu peticu. A vi, ako mi ne vjerujete, uputite se sami u njihov tap room i, dok pijuckate Mirakul, Trapulu ili Lito, bacite pogled na pogon iza točionika da vidite te marljive momke na djelu.

Oni rade, a ja konzumiram