Tagovi

Kalendar postova

veljača 2021
PUSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Meta

Search

Moj ljetni odabir: pils

Svaka čast svim vrstama IPA koje nas očaravaju intenzivnim aromama i okusima agruma, egzotičnog, koštunjićavog i bobičastog voća. Svaki gutljaj uzbuđuje okusne pupoljke i odvodi nas na daleke plaže, pod krošnje palmi, gdje tamnoputi mladići i djevojke za nas izvode hula ples. Ali nakon napornog ljetnog radnog dana, na 35 stupnjeva, ne uzbuđuje mi se i ne putuje, pa ni u mislima. Kad u ljeto moj mozak i tijelo kažu odmor, kažu pils!  

Da nisam jedina koja ovako razmišlja, dokazuju i novi ljetni uradci Zmajske pivovare i Nove runde – dviju pivovara čiji se asortiman dičio najkreativnijom upotrebom najrazličitijih vrsti hmelja. Nakon što su u svoje IPA-e i pale aleove potrošili cijelu slovensku godišnju sjetvu hmelja, odlučili su izbaciti jedan stil u kojem je hmelj nešto sramežljiviji i s cvjetnim, biljnim ili začinskim karakterom. Isprva iznenađena ovim potezom, a zatim i oduševljena krajnjim rezultatom, odlučila sam u svojem novom postu uvjeriti i ostale da nije IPA sve što ljeti osvježava.

Tipičan primjerak njemačkog pilsa je zlaćane boje, vrlo bistar i s bijelom, dugotrajnom pjenom. U nosu i u ustima se od slada treba osjećati umjerena slatkoća, a često i note meda i malo jače zapečenih krekera. Hmelj je također prisutan s karakterom cvijeća, začina ili bilja, ali i dominira srednje do jakom gorčinom i u aftertasteu. Završetak mu je uglavnom suh, no u nekim primjercima ostaje malo slada, ali ipak s osjetnom gorčinom.

Gotovo identične karakteristike posjeduje najnoviji uradak Nove runde po imenu Angry Moose. Impresionirao me svojim balansom krušnih sladnih i biljnih nota hmelja u okusu i aromi. Nažalost, nedostaje mu te prominentne gorčine koja se u ovom pivu pojavi tek na trenutak i ne osjeti se u lagano slatkom završetku. Kažem „nažalost“ jer osobno preferiram suha i gorka piva, no još uvijek mi je na ljetnoj listi osvježavajućih piva.  

Više gorčine do samog kraja, te punijeg tijela, kao i bogatijih sladnih komponentni je pils od Zmajske pivovare. Sladne note bih okarakterizirala kao neslani kreker s vrlo tankim slojem meda, a hmelj se ovdje pridružuje suptilnim biljnim aromama. Voljela bih da je hmelj malo jači kao kod Angry Moose-a, ali svakako pivo kojem bih se vraćala i nekoliko puta tijekom jedne večeri.

Svoje interpretacije pilsa su nam još prije predstavile pivovare The Garden Brewery i naša četvrtstoljetna Pivovara Medvedgrad. Za ovu potonju me veže srcedrapajuća nostalgija jer sam s njezinim Zlatnim medvjedom zalijevala sve svoje veće i manje studentske uspjehe (nije bilo neuspjeha u mom štreberskom školovanju). Iako ima onaj slatki sladni miris i okus koji volim u ovom stilu, on se miješa s dosta jasnim notama slatkog, kuhanog kukuruza. Pjena mu je nepostojana, a i karbonizacija je jako niska. Ali prisutne su one opojne biljne karakteristike hmelja izmiješane sa žitnim notama slada, što ovom pivu dodaje na kompleksnosti. Također mu nedostaje gorčine, no primijetila sam da je upravo zbog toga favorit kod pivopija koje gorčinu izbjegavaju.

Za kraj sam ostavila svoj osobni broj jedan na listi hrvatskih craft pilseva – Pilsner od The Garden Brewery. Zadovoljava sve moje potrebe za gorčinom, suhoćom i harmoničnom suradnjom nenametljivog hmelja i slada. I u nosu, a i u ustima, osjete se note kruha i žitarica od slada, te biljne, gotovo travnate karakteristike hmelja. Možda blaga slatkoća slada ostaje u aftertasteu, ali također i lagana gorčina, što ovo pivo, za mene, čini idealnim osvježenjem na visokim ljetnim temperaturama.

Pils vas neće uzbuđivati, fascinirati ili od vas zahtijevati neki drugi intenzivni osjećaj. I to je njegova čar jer je tu da vas opusti i osvježi. Tu je da u njemu dugo, brzo ili polako uživate. Razmislite o njemu kao opciji za dugotrajno opuštanje mozga i tijela na uzavreloj terasi vašeg omiljenog kafića. Give pils a chance.