Tagovi

Kalendar postova

studeni 2020
PUSČPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Meta

  • Home
  • Recenzije
  • Obiteljski pivski biznis – Familia Craft Pivovara
Search

Obiteljski pivski biznis – Familia Craft Pivovara

Znate li koliko naselja imaju grad Kaštela? Sedam. Znate li ih sve nabrojati? Nema veze, jer jedini Kaštel koji od sada trebate zapamtiti je Gomilica. Tamo je, naime, otvorena nova hrvatska craft pivovara Familia. I nakon što probate njihovo prvo pivo, htjet ćete da vas ova obitelj posvoji.

Moja mama je znala raditi najfinije kolače, a tata najstabilnije police i regale. I to su vrlo korisna znanja i vještine kojima sam se oduvijek divila i težila tome da ih sama steknem. No, kako sam odrastala, moja ljestvica vrijednosti se mijenjala, širila i izobličavala, tako da sada zavidim trojici malih Subotića na njihovim roditeljima. Tata Darko još od 2011. proizvodi pivo u kućnoj radinosti i to uz pomoć mame Marine koja je od svibnja 2019. službena vlasnica Familia Craft Pivovare. Voditi pivovaru s proizvodnjom od 4000 litara mjesečno i brinuti se za trojaki pomladak, od kojih najmlađi nema još ni godinu dana, je poduhvat koji zahtijeva veliku disciplinu i neizmjeran trud. S tom informacijom na umu, svaki moj gutljaj njihovog amber alea Ferata postaje izraz dubokog poštovanja i divljenja.

A put od prvog pokušaja do finalnog, zadovoljavajućeg proizvoda bio je dug i mukotrpan, i vjerujem da je bilo i pokojih prolivenih, neuspjelih primjeraka. Kako drugi pivari-početnici ne bi ponovili iste greške, Darko je započeo blog pod imenom Hoću Pivo, na čijim stranicama u pisanom i video obliku možete pronaći korisne savjete i praktične primjere kuhanja piva u kućnoj radinosti. Da Darko i Marina zaista znaju što rade, dokazuje prvo pivo koje je proizašlo iz njihove novootvorene pivovare: Ferata. Ovo pivo je pravi školski primjer jednog kvalitetnog amber alea: bogata, prljavo-bijela pjena, biljne i karamelne arome, slatko-sladni te lagano biljni i travnati okus sa slatkim i lagano gorkim završetkom. Bilo mi je pomalo krivo što sam ga tako brzo izliza u sebe, dok mi je Marina prepričavala sve muke koje su morali pretrpjeti prije nego su s ponosom mogli nama pivoljupcima na stol poslužiti svojih ruku djelo.

Nažalost, po svoj primjerak Ferate sam morala potegnuti sve do Splita i najmanjeg pivskog dućana s najvećom ponudom piva u univerzumu Mali dućan – Matejuška. No, Familia ima namjeru doći i do nas u kontinentalnom dijelu Lijepe Naše gdje su, priznaje Marina, pivski konzumenti otvorenijih usta i svjetonazora od onih u njihovom okruženju. I zaista se nadam da će se to vrlo brzo dogoditi jer uskoro spremaju neku opaku, čokoladnu kombinaciju koja bi nam trebala zasladiti nadolazeće hladnije mjesece. Nakon propuštene verzije Ferate s esencijom habanero papričica, nastale u suradnji s Jutom spizom, ne želim da mi Familijin idući pivski pomladak promakne. Pa ako već neće Muhamed brdu… Uglavnom, Marina i Darko, molim vas ostavite mi ključ pivovare ispod otirača.