Tagovi

Kalendar postova

studeni 2020
PUSČPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Meta

Search

Oda lagerima, drugi dio: Daruvarski triptih

Lager, lager – e, pa šta je, ak’ je lager, nije nužno industrijska bezokusna tekućina. Moja čežnja za dobrim lagerom još ne jenjava, a čak trostruko zadovoljstvo dolazi iz Pivovare Daruvar – naše najstarije pivovare.

Moja ekipa se po pitanju piva dijeli na dvije grupe: oni koji ne vole craft i oni koji sami ne bi kupili craft, ali će ga piti ako im se ponudi. I tako za svoj rođendan uvijek moram kupiti gajbu industrijskog lagera kako nitko ne bi ostao žedan jer, iako piju tu vonjavu, bezokusnu vodicu, moji frendovi su zaista dobri u duši i zato ih volim i želim da budu sretni. Međutim, na kraju večeri ja uvijek ostanem bez najfinijih primjeraka crafta, ali s pola gajbe industrije. I što sad? Odgovor mi je došao u obliku craft lagera. Tako samo za prošli rođendan svoj pivski hladnjak napunila lagerskim primjercima hrvatskog crafta i nije ostao niti žedan, niti nezadovoljan. A onih par boca što su ostale, s guštom sam sama potrošila.

Kako je lager dobra ideja za privlačenjem novih entuzijasta za finijim primjercima pivarstva, shvaća i Pivovara Daruvar. S dva primjerka branda Peti Element i jednim novitetom za svoj jubilarni 180. rođendan, Daruvarčani su me naveli da još jedan svoj osvrt posvetim lagerima.

LELA – Ale & Lager

Lela nije čisti lager već kombinacija alea i lagera, u kojoj više prevladavaju karakteristike ovog potonjeg stila, i zbog toga sam ovo pivo odlučila ovdje spomenuti. U nos za jedan korak brže uletavaju voćne note hmelja, no u stopu ih zatim prate one slada koje podsjećaju na stari, bijeli kruh. Bijela, gusta pjena, iako ne odveć bogata, vrlo lijepo okrunjuje svijetlo-zlatnu tekućinu i dugo se zadržava na stjenkama čaše. Zbog toga je, moram priznati, pogled na ovo pivo ono najbolje u cjelokupnom doživljaju. Okus je, nažalost, slabijeg intenziteta od mirisa i ne osjeti se baš ona aleovska komponenta. Vrlo je laganog tijela s prevladavajućim notama žitarica i kruha, blage gorčine koja ostaje u aftertasteu. Gajba dobro ohlađenih Lelica vidim kao odličnu pratnju svakome roštilju jer će odgovarati svim članovima ekipe.

BONNER – Bohemian Pilsner

Još jedno pivo koje mi savršeno paše uz ćevape i roštiljske kobasice, vrlo je tradicionalnu lager po češkoj recepturi. U Bonneru su arome slada i hmelja bogatije nego kod Lele, pa će tako vaš nos uživati u travnatim i cvjetnim notama koje ovoj boci obitavaju u skladnom suživotu s onima žitarica i meda. I boja je intenzivnija, tamno-zlatna, a pjena je bogatija. Ni okus ne razočarava jer se jasno osjete kruh, žitarice i slatkoća slada, dok se hmelj pojavljuje tek u pozadini kao limunska trava. Gorčina je također blaga i osjetna u aftertasteu. Od sva tri primjerka, svakako moj favorit.

DA pivo – Märzen

DA kao Daruvar. DA kao odgovor na pitanje „Želiš još jednu bocu novog piva daruvarske pivovare?“. Kako bi proslavili tradiciju dugu 140 godina, pivari iz Daruvara su odabrali nešto stariju njemačku tradiciju. Märzen je stil piva koji je do 1990. godine bio dominantan na Oktoberfestu, prije nego je prevladao drugi, nešto laganiji stil, Festbier. Nažalost, proslava Oktoberfesta i okruglog rođendana najstarije hrvatske pivovare su do daljnjega odgođene, no mi ipak možemo uživati u rođendanskom pivu. Odmah po točenju ove prekrasne narančasto-jantarne tekućine, čut ćete milozvučno pucketanje ovećih mjehurića koji tvore rijetku pjenu kratkog vijeka, a koja se tek kao tanki prsten zadržava uz stjenku čaše. Slatke, žitne, krušne mirise teško je ignorirati, a još je teže oduprijeti im se. Na prvi gutljaj se čini kao da će slatkoća trajati do kraja, no ipak je u fotofinišu sustigne gorčina koja se, za razliku od prethodna dva piva, ne zadržava u aftertasteu. Hmelj je u okusu gotovo neprimjetan i služi kao potpora sladu. Tradicionalno pivo koje paše uz tradicionalni roštilj. Pa ako ne možemo slaviti zajedno s Pivovarom Daruvar, proslavit ćemo svatko za sebe uz njezino pivo. Za neka bolja vremena i za još 180 godina.