Tagovi

Kalendar postova

siječanj 2021
PUSČPSN
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meta

Search

Pivarstvo i jedinstvo

Da je Pepeljuga imala ulaznicu za afterparty VII. Hrvatskog Homebrew Prvenstva, odjebala bi prinčev bal, dobila inspiraciju da sama počne kuhati pivo, otvorila vlastitu pivovaru iza sedam gora i sedam mora, zaposlila bi sedam patuljaka, otpustila Štucka jer je stalno sipao previše hmelja, unajmila Hlapića za distribuciju po cijeloj Narniji (nek radi nešto korisno dok razgazuje te vražje čizme) i imala više zlata od onog pohlepnog Smauga.

Ja sam trenutačno na drugom poglavlju ove priče o homebrewerici Pepeljuzi. Ono što je počelo prijavom za stewarda kako bih se dokopala mjesta u idućoj školi za pivske suce, završilo je zaraznim entuzijazmom da i sama nešto doma skuham, a da nije gulaš ili varivo. Za neupućene: steward stoji na raspolaganju sucima dok oni ocjenjuju piva prijavljena i odobrena za natjecanje. Ta pomoć uključuje opskrbu sudaca pivima, vodom, krekerima, potrebnim formularima, pisaljkama i tišinom.   Isprva sam bila malo pogubljeno janje bez veza, bez poznanika, bez iskustva, bez muda, tj. jedino žensko:

Pivar: „I ti kuhaš?“

Ja: „Ne, ja samo pijem.“

Pivar: „A tko te doveo vamo?“

Ja: „Google.“

Pivar: „Jel’ on radio prije u Zmajskoj, al’ je nedavno otvorio vlastitu pivovaru u Vrpolju?“

Ja: „Ha?“

Pivar: „A ti si stewardica?“

Ja: „…misliš sterwardessa?

Pivar: „Ha?“

Ja: „Moram se javiti Mattu. Kako on izgleda?“

Pivar: „Znat ćeš kad ga vidiš.“

Već je idući put bilo lakše, a u subotu sam već i sama upućivala novopristigle stewarde u naše zadatke. Natrčali smo se, nanosali piva, naprali smo se čaša, ali smo se bogami i napili piva koje bi nam milostivi suci dali na degustaciju. Izgnjavila sam i podosta pivara i sudaca svojim pitanjima o putu ka vrhunskom poznavatelju piva. Napokon sam se nalazila na mjestu gdje apsolutno cijeli dan možeš s bilo kime razgovarati o pivarstvu, a da niti tebi, niti ikome drugome ta tema ne dopizdi. A ti pivari… to je posebna vrsta ljudi. Veseli, dragi, druželjubivi, prijateljski nastrojeni, đentlmeni prije svega, fino odgojeni. …dok ne popiju sve one kegove posluživane na 13 tapova na afterpartiju. A onda ta mila, pitoma bića postanu ili party animals ili tromi, neartikulirani zvekani. Pa tek onda stekneš još više prijatelja, i kao Alica se nađeš na čajanki Ludog šeširdžije u Svijetu čudesa gdje caruje pivarstvo i drugarstvo. Vidimo se i dogodine!

Odgovori