Tagovi

Kalendar postova

studeni 2020
PUSČPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Meta

  • Home
  • Recenzije
  • Pivo kao desert: Chocolate Stout od Familia Craft Pivovare
Search

Pivo kao desert: Chocolate Stout od Familia Craft Pivovare

Za Badnjak smo kod njegove familije uživali u ribljim specijalitetima. Na Božić nas je pak moja familija obilno nahranila mesom i francuskom salatom. A ona Familia iz Kaštel Gomilice nam je skuhala nešto za desert. Obitelj zaista je najvažnija.

Kao što sam dala naslutiti u svom prijašnjem postu o kaštelanskoj craft pivovari Familia, najavljeni i s moje strane s nestrpljenjem očekivani Chocolate Stout je dospio u moje ruke. Osim Familie, svoje prste, točnije svoj kakao iz Dominikanske republike, ima i splitski proizvođač čokolade Nadalina, ovjenčan internacionalnim priznanjima za kvalitetu svojih proizvoda. Ovo me kakaom obogaćeno, tamno pivo dovelo do spoznaje o dvije vrste čokoladnih stoutova. Jedni su oni prilično gusti, vrlo slatki čokoladni stoutovi koje si doslovno natočim jedan, ako ne i pola deci kako bih si zadovoljila svoju potrebu za slatkim. A budući da više imam slani, nego slatki zub, i većina kupovnih slatkiša mi je preslatka, nisam veliki obožavatelj takvih stoutova. Dapače, smatram kako slatkoća može vrlo lako nadjačati neke druge, zanimljive okuse piva.

I tu je onda i druga vrsta stouta, meni draža i zanimljivija, a u koju spada i Familijin Chocolate Stout. Samo ime će vas navesti na krivi put očekivanja da ćete na jeziku osjetiti slatku, kremastu strukturu i okus mliječne čokolade. No, ono što ćete zaista osjetiti je puno bolje, zanimljivije i slojevitije od čokolade: okusit ćete fina, pržena zrna kakaovca. Prvo će vam nosnice zagolicati onaj fini miris zajednički prženim zrnima slada, kave i kakaa, s blagim karakterom zagorenosti. Ali zahvaljujući slatkoći iz slada, sveukupni dojam će biti kao da vam netko pod nosom maše ekskluzivnom belgijskom tamnom čokoladom. Sam okus će vam se rascvjetati u ustima u tri lelujava vala: prvi je blaga gorčina nakon koje dolazi ona poznata nota čistog, mljevenog kakaa te naposljetku osjećate preprženu, ali još uvijek slatku karamelu. Tekstura piva je više nalik prvom kakao napitku koju su spravljali drevni Maye – tekuć, ne odveć gust, no bogat i kompleksan. I ono što me najviše zadivljuje u ovom pivu je njegova boja. To je tako taman ton smeđe da nalikuje čistoj nafti. Još samo da i ovo pivo izvire iz bušotina u galonima, vlastitim rukama bi ga iskopavala. I sada nakon čilija i kakaa, nastavlja se moje nestrpljivo iščekivanje o idućem uzbudljivom sastojku koje će ukomponirati u svoja piva.