Tagovi

Kalendar postova

studeni 2020
PUSČPSN
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Meta

  • Home
  • Eventi
  • Veliki izbor piva i odlična atmosfera na 3. BeerYard festivalu
Search

Veliki izbor piva i odlična atmosfera na 3. BeerYard festivalu

Prošle subote (1. rujna) u velikom dvorištu kluba Močvara održan je treći po redu BeerYard festival. Ove godine su organizatori bili spremni na loše vrijeme i udobno su nas smjestili pod dva velika šatora. Pod njima su pivoljupci mogli uživati u preko 80 različitih piva od 15 domaćih i 9 stranih craft pivovara. Domaće snage su zastupali Nova Runda, Pivovara Medvedgrad, Zmajska Pivovara, 5th Element, Positive Brewery, Pivionica, Valens, Primarius Brewery, Zeppelin, Mlinarica, Beckers Brewery, Pulfer, Dubrovačka Pivovara, Varionica i Bura Brew. Od stranaca su nam u posjet došli kod nas vrlo popularna estonska pivovara Pohjala, druga najbolja pivovara na svijetu 2017. prema stranici RateBeer Cloudwater Brewery iz Engleske, Hop Hooligans iz Rumunjske, Brew Your Mind Brewery i Horizont Brewing iz Mađarske, Lobik Brewery i Reservoir Dogs iz Slovenije, Piwne Podziemie iz Poljske te proizvođač craft medovine Madly iz Rumunjske. Ove godine su posjetitelji na ulazu dobili i listu svih piva koje su nam na festivalu točili sami pivari, ali i nama dragi pubovi Cajt, Hop In Craft Beer Bar i Krčma Horvati gdje i inače možemo dobiti čašu finog domaćeg i stranog crafta. Posluživao nas je i MAS Plenum, vodeći distributer za craft piva u Hrvatskoj.

Međutim, sva ta piva se nisu mogla isprobati u jednom danu i bila je potrebna dobro razrađena taktika kako bi se dobilo najviše i najbolje od ovakvog festivala. U nastavku ću vam na konkretnom primjeru trećeg BeerYard festivala predstaviti svoju metodu „rada“ na ovakvim pivskim događanjima.

Nešto novo

Kako bi se posjet pivskom festivalu razlikovao od svakodnevnog posjeta omiljenom pubu s velikim izborom piva na točionicima, mnoge pivovare na ovakvim događanjima promoviraju svoje novitete. To su i prva piva koja završe u mojoj festivalskoj čaši. Iako su nove uratke promovirali Nova Runda, 5th Element, Positive Brewery i Mlinarica, s velikim nestrpljenjem sam čekala da napokon probam novi English brown ale od Primarius Brewery pod imenom Đe-sme Je-bo. Osim provokativnog imena koje zapravo opisuje njegovu boju (sme-Đe bo-Je, ako niste skopčali), ovom pivu je 2014. godine dodijeljena i zlatna medalja u kategoriji „Irish and English Ales“ na 3. Hrvatskom Homebrew Prvenstvu. Uz čašu ovog pitkog i nimalo gorkog brown alea, od Maria, vlasnika pivovare, sam dobila i upute za njegovo ispijanje: ako se pivo malo ugrije, jače dolaze do izražaja okusi čokolade, kave i suhog voća. Nakon degustacije još par novih edicija, zadovoljno odlazim na drugu etapu svog posjeta festivalu.

Nešto divlje

Na listi piva je pored nekih stajala oznaka male kapljice, koja je značila da su pivari donijeli samo jedan keg tog piva. To su uglavnom bile sve strane pivovare, ali i neke domaće sa vrlo zanimljivim, pa čak i eksperimentalnim uradcima: pivo odležano u bačvi, pivo s dodacima začina i biljaka, dimljeno pivo, voćno pivo, kiselo pivo… Prava prilika da se prošire horizonti i pokaže kako u pivarstvu nema i ne smije biti granica. Mene je zaintrigirao Brown Porter s dodatkom koprive od Nove Runde pod imenom Rennaisance Porter koji se za sada točio samo na Renesansnom festivalu u Koprivnici. Ova jedinstvena prilika je morala biti iskorištena, a moj odabir je bio pun pogodak: pitki porter srednje karboniziranosti i dugotrajne gorčine s izraženim notama trave. Moj avanturistički duh je bio zadovoljen pa sam krenula na treći korak.

Nešto nedostupno

Od navedenih stranih pivovara, istaknula bih Cloudwater Brewery iz Manchestera. Htjela sam vidjeti je li njihova titula druge najbolje pivovare na svijetu za 2017. godinu opravdana. A budući da nam njihova piva nisu na dohvat ruke ovdje kod nas, bili su „vruća roba“ na BeerYardu. U tom trenu se točila njihova DDH IPA Citra Ekuanot. Dokaz da je to prava, punokrvna IPA se osjetio već pri samom udahu prekrasnih voćnih aroma hmelja također vrlo izraženih i u okusu. Svakako djelo iskusnih majstora pivarstva. No, osim piva, za oko mi je zapelo još jedno piće, kod nas poznato kao medovina, a koju su nam na festivalu predstavili Meadly iz Rumunjske. Medovina se dobiva fermentacijom meda s vodom. Po okusu je blizak prošeku, no s dominantnim notama meda. Nažalost, ni oni nam nisu dostupni u Hrvatskoj, no možda se to promijeni nakon ovog festivala jer je i to piće zaplivalo craft vodama.

Nešto za pojesti

Iako se pivo još naziva i tekućim kruhom, od njega se ne možemo baš pošteno najesti. Srećom, na raspolaganju su nam bili hamburgeri od American Bar Dollar iz Varaždina, a za ljubitelje ljute i začinjene hrane tu je bila ekipa iz Volim Ljuto i Davor’s Quadrillage. Fina, zasitna, kalorična, začinjena hrana kakva i treba biti kada se poveća unos alkohola u organizam. Osim što nam treba energije za daljnju šetnju po festivalu, trebamo i dobru podlogu za nastavak degustacije.

Nešto za uspomenu

Osim festivalske čaše koju su dobili svi posjetitelji, jer ipak iz nečega moramo piti, za uspomenu su se mogle nabaviti majice različitih pivovara, ali i one neutralne, koje jednostavno javno pokazuju našu ljubav prema pivu. Za to se pobrinuo Giftonaut sa svojim kvalitetnim majicama sa štosnim natpisima tipa Highway to Hmelj, Beerokratski Uhmelj, Žaba Craftača i slično. Lijepi podsjetnik na ovaj uzbudljivi festival i prigodna odjeća za sve druge pivske događaje. Jedino se tada ne žalim da nemam što za obući.

Zaključak

Dobra taktika za posjet pivskim festivalima, pa makar to bilo „s lijeva na desno“, pala bi u vodu da nam organizatori ne omoguće njezino neometano izvršavanje. Kako ih je prošle godine kiša malo iznenadila, sada vrijeme nije bilo nikakav problem. Mala zamjerka, koja se mogla čuti od mnogih posjetitelja, je bio način naplate. Naime, za strane pivovare je postojala samo jedna blagajna pred kojom se stvarao dugačak red pomalo nervoznih posjetitelja. Dobro bi došlo i malo svjetla na neravnom putu između šatora i dvorane jer taj put postaje sve teže prohodan kako se povećava broj promila u krvi. No, ništa od toga neće pokvariti očekivanje i četvrtog BeerYard festivala.

[Članak objavljen na Gastro.hr]

Odgovori